Kyckling i lergryta-enklare kan det inte bli!
Ett tips till er som inte investerat i en lergryta-gör det! Att laga mat i lergryta är supersmidigt! Allt läggs ner i grytan och någon timme senare kan du ställa grytan, och hela middagen, på bordet. Lergrytan passar perfekt för exempelvis helstekt kyckling! Det blir toppengott, smakrikt och väldigt, väldigt saftigt! Går hem hos stora som små.

KYCKLING I LERGRYTA
1 stor färsk kyckling (gärna majskyckling) ca 1,3 kg
soja + olja
en bit hönsbuljongtärning
salt
grillkrydda
mangocurry
½ citron
1 äpple
1 creme fraiche
Lägg lergrytan i vatten ca 15 minuter.Skölj kycklingen in & utvändigt och torka av den. Pensla kycklingen med sojablandningen. Krydda med salt, grillkrydda och min favoritkrydda till kyckling-mangocurry. Pressa över saften från en halv citron och fyll kycklingen med äppelklyftor. Lägg kycklingen i lergrytan och häll på ½ dl vatten + ca en tredjedels bit hönsbuljongtärning. Lägg på locket och ställ lergrytan på gallret i nedre delen av ugnen. Tänk på att först nu sätta på ugnen-225 grader. Låt grytan stå ca 1 ½ timme.
Ta ut kycklingen ur ugnen, kontrollera att den är helt genomstekt, och ta vara på den goda stekskyn. Sila den och koka ihop den med creme fraiche och lite färsk persilja så får du en fantastiskt god smakfull sås till kycklingen. Skär kycklingen i bitar och servera med valfritt tillbehör.

