Schnitzel med stekt potatis & brunsås
Dagens middag blev en återkommande favorit här hemma som går hem hos hela familjen. Schnitzel, stekt potatis och brunsås.

SCHNITZEL MED STEKT POTATIS & BRUNSÅS
(4 personer)
Skinkschnitzel
(4 stora eller 8 st mindre)
(4 stora eller 8 st mindre)
Till panering:
2 tsk salt
3 dl ströbröd
vitpeppar
2 ägg + 2 msk vatten
2 dl vetemjöl
vitpeppar
2 ägg + 2 msk vatten
2 dl vetemjöl
Potatis:
12-14 kokta potatisar
2 msk ströbröd
Grillkrydda
Paprikapulver
Olja till stekning
Grillkrydda
Paprikapulver
Olja till stekning
Såsen:
2 msk smör
1½ msk vetemjöl
4 dl vatten
2 tsk kinesisk soya
1 buljongtärning
Salt & vitpeppar
1½ msk vetemjöl
4 dl vatten
2 tsk kinesisk soya
1 buljongtärning
Salt & vitpeppar
Blanda ströbröd, salt & peppar på en tallrik. Vispa samman ägg och vatten på en annan. Häll upp mjölet på en tredje. Vänd Schnitzlarna först i mjöl,sedan i uppvispat ägg och tillsist i ströbröd.
Lägg åt sidan en liten stund och fortsätt med potatisen.
Tärna potatisen och hetta upp ganska rikligt med olja i en stekpanna.
Lägg i potatisen och stek den krispig.
Rör inte om för mycket utan låt potatisen få bra med färg innan du rör om.
Strö över ströbrödet efter halva stekningen och krydda med grillkrydda och paprikapulver.
Gör nu såsen genom att smälta smöret i en kastrull och rör ner mjölet.
Häll på vatten, soya och lägg i buljongtärningen.
Koka upp såsen under konstant vispning och låt sjuda i ca 5 minuter tills såsen tjocknat. Blir den för tjock så späd med mer vatten.
Smaka av med salt & peppar.
Stek sedan schnitzlarna i rikligt med smör och lite olja i en ganska het stekpanna, ca 2-3 minuter på varje sida.
Servera med citron & ärtor.